Index of allegations of plagiarized works in Romania

Made in Cluj-Napoca, Romania. Owner: GRAUR - Group for Reform and University Alternative. Launched at 6th February 2012

Proiecte

1. Octombrie 2012. Demareaza proiectul "Progres prin creativitate si integritate".

Partenerii proiectului sunt:
sc Napomar sa Cluj-Napoca (www.napomar.ro).
sc Betak sa Bistrita (www.betak.ro).
Sbw fresh srl Cluj-Napoca (franciza subway) (www.subway.com).
sc Elka Prodcom srl Oradea (www.elka.ro).
sc. Oncos sa Cluj-Napoca (www.oncos.ro).
Hotel "Valea cu pesti" Vidraru (www.valea-cu-pesti.ro).
sc Marketing&PR srl Chisinau (www.mediaforest-moldova.com).
Pensiunea "Casa domneasca" Curtea de Arges (www.casa-domneasca.ro).
Academia de Studii Economice Bucuresti (www.ase.ro).
Weizmann Ariana &Partners Agentie de Proprietate Intelectuala Bucuresti (www.ecopyright.ro).
Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (www.ulbsibiu.ro).
Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" Cluj-Napoca (www.bcucluj.ro).
sc Mediaforest srl Brasov (www.mediaforest.ro).
Cofetaria Lemnul Verde Dej (www.lemnulverde.ro).
sc Avaco srl Oradea (www.avaco.ro).
sc Ecokapa srl Oradea (www.ecokapa.ro).
sc Armatura sa Cluj-Napoca (www.armatura.ro).
 

Acţiuni

20 martie 2016:
Comunicat de presă: Academie fără plagiatori - Scrisoare deschisă preşedintelui Academiei Române.
19 februarie 2016:
Comunicat de presă: Iniţiativa de gestiune a asigurării integrităţii lucrărilor reglementate scrise (inclusiv a tezelor de doctorat).
8 ianuarie 2016:
S-a lansat PLAGIAMETRUL la zi al lucrărilor plagiate identificate în România.
4 septembrie 2015:
Comunicat de presă: Solicităm organelor statului să intervină ….
9 martie 2015:
Comunicat de presă: Oamenii de ştiinţă germani nu au dreptul să gireze plagiatorii din România… (Scrisoare deschisă către ambasadorul Germaniei).
6 martie 2015:
Comunicat de presă: Universităţile nu au dreptul la finanţare publică pentru lucrările plagiate….
16 februarie 2015
Asociaţia GRAUR depune la Guvernul României iniţiativa civică de reglementare: Construirea patrimoniului naţional electronic al operelor scrise, procedura antiplagiat şi de ecologizare a INTERNET-ului.
2 ianuarie 2015:
Scrisoarea deschisă adresată Rectorilor din România şi Academiei Române...
Au acţionat ulterior publicării scrisorii: Univ. Bucureşti, Univ.de.vest din Timişoara, UMF Timişoara, Asoc. EDUCER în timp ce ceilalţi îşi continuă tăcerea vinovată.

30 decembrie 2014:
Asociaţia GRAUR şi Indexul Operelor Plagiate în România se pronunţă cu indignare împotriva Ordonanţei de Urgenţă a Plagiatorilor şi va continua să acţioneze pentru tratarea plagiatului la nivelul celor mai exigente standarde profesionale.
România nu este unică în prostia conducătorilor ei vremelnici, ci este unică prin tezaurul cultural pe care îl moşteneşte şi mai ales prin civilizaţia pe care o poate dezvolta! Recomandăm tuturor cititorilor noştri să se alăture iniţiativei civice excepţionale .

Sâmbătă, 13 decembrie 2014.
Comunicat de presa..

Miercuri, 09 decembrie 2014.
Comunicat de presa.

Marţi, 8 decembrie 2014:
Sâmbătă, 22 noiembrie 2014:
Eveniment editorial.   La Pavilionul Romexpo din Bucureşti, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus la standul Editurii Ecou Transilvan se lansează cărţile: ISOC, D. şi ISOC, T. Indexul Operelor Plagiate în România. Cluj-Napoca: Ecou Transilvan. 2014 şi ISOC, D. Prevenitor de plagiat. Cluj-Napoca: Ecou Transilvan. 2014.
Acest eveniment constituie şi momentul de lansare a campaniei civice „Şcoală fără plagiat, viitor fără corupţie!”

Obiectivele campaniei civice
► să popularizeze în mediul şcolar regulile elementare prin care plagiatul poate fi prevenit şi evitat;
► să prezinte elevilor şi studenţilor de ce „plagiatul omoară creierul”;
► să dovedească elevilor şi studenţilor că prin plagiat se ajunge la corupţie;
► să dovedească elevilor şi studenţilor că plagiatorii pot fi descoperiţi oricând şi că ei plătesc prin punere la stâlpul infamiei pentru faptele lor;
► să familiarizeze elevii şi studenţii cu modul de lucru al Indexului Operelor Plagiate în România de la www.plagiate.ro;
► să dovedească tinerilor că numai prin eforturi proprii creativitatea produce progres.

Acţiunile campaniei civice
► să ducă în bibliotecile unui număr de circa 3,000 de licee şi facultăţi cărţi care sunt dedicate cunoaşterii şi prevenirii plagiatului;
► să organizeze cel puţin 60 de ateliere de lucru cu profesori de liceu, dascăli din facultăţi;
► să organizeze cel puţin 50 de întâlniri cu studenţi din facultăţile din întreaga ţară;
► să organizeze pentru prima dată în România un „Corp civic pentru integritate” alcătuit din studenţi care vor fi instruiţi şi care apoi vor pregăti şi conduce întâlnirile planificate cu elevii şi studenţii.

Finanţarea campaniei
Exclusiv din resurse private.

Organizator principal: Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) din Cluj-Napoca.

Vineri, 24 octombrie 2014. Comunicat de presa.
Luni, 20 octombrie 2014:
Incepe campania de avertizare a agenţilor favorizatori ai faptelor de plagiat identificate în România. Pe baza probelor pe care Indexul Operelor Plagiate în România le pune la dispoziţie prin publicare şi a avertizării lor poştale, aceste persoane sau instituţii au posibilitatea să-şi retracteze faptele şi documentele pe care le-au elaborat şi să ajute la scoaterea în afara circuitului de valori culturale a operelor plagiate.
Indexul Operelor Plagiate în România va publica orice reacţie a agenţilor favorizatori pentru ca opinia publică să cunoască evoluţia acelor lucrări asupra cărora planează acuzaţia de plagiat.
Incepe campania de avertizare a agenţilor favorizatori ai faptelor de plagiat identificate în România. Pe baza probelor pe care Indexul Operelor Plagiate în România le pune la dispoziţie prin publicare şi a avertizării lor poştale, aceste persoane sau instituţii au posibilitatea să-şi retracteze faptele şi documentele pe care le-au elaborat şi să ajute la scoaterea în afara circuitului de valori culturale a operelor plagiate.
Indexul Operelor Plagiate în România va publica orice reacţie a agenţilor favorizatori pentru ca opinia publică să cunoască evoluţia acelor lucrări asupra cărora planează acuzaţia de plagiat.
Aşa arată cărţile poştale care duc agenţilor favorizatori ai faptelor de plagiat şansa de regreta şi apoi, de a acţiona cu spirit civic şi cu sinceră spăsire pentru iertare şi îndreptarea celor întâmplate din cauza lipsei lor de vigilenţă:

Modele de documente de retractare:

Luni, 13 octombrie 2014
Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca pune la dispoziţia cititorilor săi cartea ISOC, D, ISOC, T. Indexul operelor plagiate în România. Vol.1. Cluj-Napoca: Ecou Transilvan. 2014. Lucrarea apare sub egida Grupului pentru Reformă şi Alternativă Universitară din Cluj-Napoca (GRAUR).
Miercuri, 27 august 2014
Asociaţia GRAUR s-a sesizat la declaraţiile neadevărate ale Premierului României cu privire la faptele de plagiat cu referire la teza sa de doctorat şi l-a împuternicit pe preşedintele său să ia poziţie argumentată şi să facă această poziţie publică pe toate căile.
Poziţia oficială a asociaţiei va fi publicată pe blogul preşedintelui de la adresa dorinisoc.blogspot.com.
Joi, 14 august 2014
In acord cu prevederile Legii nr.544/2001 a liberului acces la informaţiile de interes public, Asociaţia GRAUR a început corespondenţa cu Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare pentru a obţine documentele dosarelor de doctorat pentru situaţiile în care asupra tezelor de doctorat planează suspiciunea de plagiat.
Pentru aceste fapte de plagiat, în Index, la poziţiile deja existente, se va completa informaţia cu numele conducătorului ştiinţific, cu numele şi universităţile din care provin membrii comisiei de doctorat şi calificativul pe care această comisie l-a acordat tezei evaluate pentru care a dat apoi aviz de acordare a titlului ştiinţific de doctor.
Aceste persoane, împreună cu Universitatea care a acordat titlul de doctor vor fi considerate de asociaţia noastră, în calitate de reprezentant al societăţii civile, drept agenţi favorizatori ai plagiatelor identificate şi publicate în Index.
Asociaţia GRAUR va acţiona ca aceste instituţii, împreună cu comisiile de doctorat să retracteze avizele acordate şi să solicite ministerului retragerea titlului ştiinţific dobândit prin inducerea în eroare a comisiei prin prezentarea ca temei al obţinerii titlului a unei teze plagiate.
Joi, 26 iunie 2014. Comunicat de presa.

Luni, 26 mai 2014:

Important! Nu uitaţi că luna mai este luna în care puteţi să sprijiniţi cu 2% din impozitul anual o cauză care poate fi cauza noastră.

In anul în curs începem prima campanie antiplagiat din România. Detalii senzaţionale în curând!
Gândiţi bine şi acţionaţi hotărât până la data de 26 mai 2014 prin expedierea fişei fiscale 230 completate la Administraţia financiară de domiciliu.

Marti 13 mai 2014

Pentru prima dată în lume, alături de fiecare semnalare de plagiat, Indexul Operelor Plagiate în România începe publicarea listelor cu factorii care favorizează apariţia operelor plagiate.
In opinia Echipei Operelor Plagiate, complici la punerea în circulaţie a operelor plagiate sunt universităţile prin persoanele conducătorilor ştiinţifici ale tezelor care se dovedesc a fi plagiate precum şi editurile şi publicaţiile care au pus în circulaţie cărţi sau articole care s-au dovedit ulterior plagiate.
Prin această publicare se doreşte implicarea tuturor factorilor din societate care pot contribui la combaterea plagiatului.
Duminică 6 aprilie 2014:
Indexul Operelor Plagiate în România ajunge la 100 de plagiate semnalate.
Luni 15 aprilie 2013:
Centrul de Filozofie Aplicata a Universitatii "Babes-Bolyai", UNOSR si Asociatia GRAUR organizeaza in cadrul proiectului "Progres prin creativitate si integritate" la ora 18:oo in sala 22 a Casei de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca dezbaterea civica intitulata:
 
 
cu tematica initiala descrisa de intrebarile:

1. Cine are voie sa plagieze si cine nu are voie sa plagieze? 2. Cate rânduri poti sa preiei dintr-o opera scrisa ca sa nu fii acuzat de plagiat? 3. Cum se fura banul public cu plagiatul? 4. Care sunt drepturile celor care stiu sa citeasca? 5. Cine este competent sa identifice un plagiat? 6. Sunt acuzatiile de plagiat ale unei opere asimilate cu calomnii sau insulte la adresa unor persoane? 7. Cand nu poate fi acuzat de plagiat un coautor al unei opere? 8. Cine decide daca o opera este plagiata sau nu? 9. Care organ al statului decide daca o persoana este sau nu plagiator? 10. Cine are nevoie de o lege a plagiatului si de o lege pentru eradicarea furtului oualor de bibilica in Romania? 11. In cat timp se prescrie plagiatul? 12. Si ce daca Primul-Ministru al României a plagiat? 13. Care este procedura de prescriere a plagiatului? 14. Are Romania nevoie de plagiatori? 15. Ce legatura exista intre piraterie si plagiat? 16. Ce legatura exista intre contrafacere si plagiat? 17. Ce legatura exista intre drepturile consumatorilor, operele plagiate si actiunilor autorilor plagiatori? 18. Se poate plagia o idee? 19. Cat rau face www.scribd.com ideii de integritate academica? 20. Ce este informatia autentica si de ce avem nevoie de informatia autentica? 21. Care este deosebirea dintre autentic si original? 22. Ce înseamna "însusirea de merit individual"? 23. De ce sunt soptitul, copiatul si plagiatul forme ale coruptiei? 24. Care sunt conditiile in care o lucrare de licenta poate fi plagiata ? 25. Cand se prescrie fapta de plagiat? 26. Ce efecte economice are plagiatul? 27. Cam cate opere plagiate are Romania la acest moment? 28. Cand a început sa se plagieze in Romania? 29. Ce este poluarea intelectuala? 30. Poate fi plagiata o teza de doctorat numai la initiativa si cu stiinta doctorandului? 31. Cum poti prelua texte si figuri de pe Internet fara sa fii acuzat de plagiat? 32. Ce este retractarea? 33. Cum se face retractarea? 34. De ce este nevoie de retractare? 35. Ce legatura exista între plagiat si dreptul de autor? 36. Pot fi plagiate operele pentru care nu exista drept de autor? 37. Cum se verifica existenta dreptului de autor? 38. Cum se naste dreptul de autor? 39. Ce este indexul Operelor Plagiate in Romania (www.plagiate.ro)? 40. Cine poate contribui la completarea Indexului Operelor Plagiate in Romania? 41. Cine poate actiona impotriva unui plagiator? 41. Profesorii au voie sa plagieze? 42. Care sunt prejudiciile materiale si sociale pe care le provoaca o opera plagiata? 43. Cum se poate evita plagiatul? 44. Este certa opinia unei masini software de identificare a indiciilor de plagiat? 45. In cat timp de la lansarea unei opere se pot identifica plagiatele pe care le include? 46. Daca un Prim-Ministru plagiaza din patru surse în teza sa de doctorat si este declarat nevinovat de o comisie politica de profesori care nu stiu citi, din câte surse ar trebui sa plagieze un rector ca sa fie declarat si el nevinovat de un grup de portari ai eticii numiti tot politic ? 47. Unde si când va avea loc Olimpiada Plagiatorilor si a sportivilor depistati pozitiv la testele Anti-Dopping?
  Actiunea neconventionala este mediata de Prof. Univ. Dorin Isoc, dr.ing. (Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara - GRAUR)
Marti, 25 februarie 2013:
Asociatia GRAUR solicita ministrului educatiei instituirea unei proceduri de prevenire a plagiatului si faptelor de incalcare a integritatii academice pentru lucrarile reglementate (lucrari de licenta, de disertatie, referate si teze de doctorat, teze de abilitare).
Miercuri, 6 martie 2013 :
Ministerul Educatiei Nationale confirmare postala), Primul ministru al Romaniei (confirmare postala), Presedentia Romaniei (confirmare postala, Comisia de invatamant din Camera Deputatilor (confirmare postala), Comisia pentru invatamant din Senatul Romaniei (confirmare postala), primesc cate un exemplar din initiativa de prevenire a plagiatului.
aprilie 2013:
Ministerul Educatiei Nationale, care raspunde de climatul de integritate din universitati, da un raspuns oarecare, Primul ministru al Romaniei, care este doar informat expediaza memoriul cu initiativa la Ministerul Educatiei, Presedentia Romaniei, care este doar informata raspunde standard, Comisia de invatamant din Camera Deputatilor, care este doar informata este dispusa sa faca imbunatatiri viitoare ale legii cercetarii (???) sau pregateste legea plagiatului (!), Comisia pentru invatamant din Senatul Romaniei care este doar informata evita sa raspunda la initiativa de prevenire a plagiatului in universitati.
© 2016 GRAUR - Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară, Cluj-Napoca, România